2016-12-14 Terebesi Árpád

Potencsik Szilárd: Mitől működik egy cég? Pénzügyek a cégvezetési gyakorlatban

Potencsik Szilárd tanácsadói karrierje során több mint 600 cégben szerzett értékes tapasztalatokat a cégvezetés területén. Szembetűnően sok alkalommal tapasztalta, hogy a cégvezetők keverik a vállalati pénzügyeket és a számvitelt. Íme, a legfontosabb különbségek a két terület között.

Mi a hasonlóság és a különbség a vállalati pénzügyek és a számvitel között?

Potencsik Szilárd szerint egyszerűen fogalmazhatnánk úgy is, hogy a hasonlóság az, hogy együtt emlegetik őket, mindkettő használja a számtant, de valójában csak különbség van közöttük.

Miért is? Számvitelileg a Mérlegben tele lehetünk eredménnyel és valójában egy fillér sincs a bankszámlánkon. Számíthatunk számviteli adatokból számolt Cash Flow mutatókat, de az sajnos mit sem ér a cégek napi pénzügyi vezetésében.

A vállalkozások napi túlélése azon múlik, hogy fizetni tudják-e a napi számláikat. Amikor a vállalkozások folyó fizetési pénzügyi problémákkal küzdenek akkor kerül a megoldási képletbe a folyószámlahitel, mely helyzet rányomja a bélyegét a cég eredményességére és növekedési lehetőségeire. A napi számlák kifizetésénél a szállítóinkat, az alkalmazottunkat nagyon nem érdekli a számviteli eredményünk és a mérlegből számolt Cash Flow-nk!!

Felvetődhet a kérdés, hogy akkor mi a megoldás?

Potencsik Szilárd tapasztalatai alapján a megoldás a pénzügyi elven történő vállalatvezetés, melyet a gyakorlatban sokan végeznek, csak nem tudják, hogy ezt végzik így nem is tudatosak ezzel, a pénzügyi elven történő vezetést még a közgazdasági iskolák nagy többségében sem oktatják.

Egyik partnerünknél, mely több milliárdos cég és 5 fő tevékenységet végez, Potencsik Szilárd és tanácsadói csapata a közelmúltban indította el a cég pénzügyi elven történő mérését – követését és menedzsmentet.

Az alkalmazott eszközök egyértelműen kimutatják, hogy mely tevékenységek hozzák és melyek viszik a pénzt.

Potencsik Szilárd megoldása a pénzügyi szemlélet

A pénzügyi szemlélettel készített vagyon és jövedelem kimutatásból 1 perc alatt átlátható a cég naprakész pénzügyi (cash) helyzete, mutatja, hogy mire kell figyelni és mi van rendben.

A pénzügyi elven készülő kimutatás egy menedzsment eszköz.  Amikor a tulajdonosok meglátták és 3 perc alatt átlátták és megértették a cég pénzügyeit, azt a kérdést tették fel Potencsik Szilárdnak, hogy

„Mit fog akkor az a sok könyvelő itt csinálni, ha egy ilyennel teljesen átlátom az egészet? az eddig elém rakott mérlegekből és kimutatásokból semmi hasznom nem volt……., miért nem mutattak eddig nekem ilyet 23 év alatt?????”

Potencsik Szilárd rövid válasza az, hogy halálra dolgozzák magukat, hogy a törvény által előírt mérlegeket és bevallásokat elkészítsék persze a cégtulajdonos pénzén, azért, hogy az állam tudja, hogy mennyi adót és közterhet vessen ki a cégre. A gazdasági igazgatónk és főkönyvelőnk azért nem adott ilyet nekünk, mert ezt sajnos nem tudta megtanulni, mert nem tanították nekik.

Összefoglalva

Összegezve, számviteli kimutatások tökéletes támogató eszközök, melyek támogatják a menedzsmentet, de cégeket vezetni napi szinten csak menedzsment eszközökkel lehet, és a pénzügy az egy menedzsment eszköz. Mostanra azok a cégek, akikkel Potencsik Szilárd és a Client Maker tanácsadói csapata együtt dolgozott, mint a Brilliance, a Menet-Trend vagy a Fomco és a Manooi, ezt az üzleti gyakorlatban is tapasztalják.

Legyen cége olyan, amilyennek szeretné!

Jelentkezzen most! Itt!

Kérjen bővebb információt munkatársaimtól, dolgozzon profi csapattal!

Tagged: , ,