2016-12-14 Potencsik Szilárd

Client Maker: a családi vállalkozások partnere a generációváltásban

A Client Maker tanácsadói munkája során minden esetben tapasztaljuk: a családi vállalkozások tulajdonosának általában az az álma, hogy a cég átöröklődik a következő generációra, akik majd tovább építik az általuk alapított céget vagy cégcsoportot. Ez valóban egy olyan álom, amiért érdemes dolgozni, hiszen a cég szintén a „gyermekünk”.

A generációváltás problémái

Amikor azonban valóban eljön a generációváltás ideje, az alapító tulajdonos jelentős dilemmákkal kerül szembe:

  • Hogyan nem fogják elherdálni a felépített céges vagyont?
  • Hogyan fognak a gyerekek ugyanolyan döntéseket hozni, mint amilyeneket Én hoznék?
  • Hogyan adjam át a cégvezetést úgy, hogy mégis rálátással és kontrollal maradok a cég jövője felett?
  • Mit csináljak, ha a gyerek(ek) bizonyos képességei hiányosak és nem teszik igazán alkalmassá Ő(ke)t vezetésre?
  • El fogják-e fogadni Ő(ke)t a régi motorosok a cégnél?

A Client Maker tapasztalata azt mutatja, hogy rendre ezek a fő aggodalmak az irányítás átöröklésekor.

Sokféle elméleti és „lélektani” válasz létezik ebben a témában, mérnöki szemmel azonban az egész téma egyetlen összetevőre vezethető vissza: RENDSZEREK.

Nem, nem vállalatirányítási szoftverről van szó. Azok szerves és fontos alkotórészei lehetnek egy jól felépített rendszernek, de nem létfontosságúak feltétlenül.

A Client Maker receptje a sikeres generációváltásra

A sikeres generáció váltás, a tulajdonos, aki már nem vesz részt a napi operatív munkában, vagy a multinacionális vállalatok tulajdonosainak működési modellje mind visszavezethető oda, hogy van a cégben menedzsment RENDSZER.

Másképpen hogyan tudna egy nemzetközi cég működni? A tulajdonos nem lehet ott egyszerre mindenhol, igaz?

Persze nekik adott minden, pénz, fegyver, paripa. De nekik is el kellett indulni valahol. Érdekességképpen jegyzem meg, hogy közülük igen sok egy garázsból indult.

De akkor milyen rendszerre van szükség?

Olyan rendszerre, amiből az alapító tulajdonos távolról is pontosan látja, hogy mi történik a cégben. Látja, hogy gazdaságilag pontosan merre megy a cég és azt is látja, hogy a jelenlegi vezetés miért azokat a döntéseket hozza, amiket hoz.

Olyan rendszer kell, amiben az új vezetés annak ellenére, hogy már függetlenül működik, mégis olyan megalapozott döntéseket tud hozni, hogy azok nem adnak okot az aggodalomra.

Olyan rendszerre, ami összepárosítja a megfelelő adat struktúrát egy olyan elemzői, mérnöki szemlélettel, amiből mindenki ugyanarra az eredményre jut, mint amikor feltesszük a kérdést, hogy mennyi 2 x 2?

Összefoglalva

Ehhez a mérnöki szempontok alapján összerakott management rendszer a legalkalmasabb. Persze, lehet sokat filozofálgatni, elmélkedni, veszekedni meg aggódni is, csak az nem célravezető.

Egy ilyen rendszer kialakításának és működésbe hozásának, a hatalom átadásának pontos lépései vannak.

A Client Maker tapasztalata azt mutatja, hogy ha a lépések be vannak tartva, akkor mindenki megnyugvására végbe mehet a generációváltás, és a cégvezetés sokkal tudatosabb, megalapozottabb és hatékonyabb működési állapotba jut a beépülő rendszerek hatására.

A Client Maker ügyfelei, mint a Brilliance, már az üzleti gyakorlatban is alkalmazzák ezt a tudást.

Legyen cége olyan, amilyennek szeretné!

Jelentkezzen most! Itt!

Kérjen bővebb információt munkatársaimtól, dolgozzon profi csapattal!

Tagged: , , ,